November 22, 2009

~!~me…talkin’ bout M.O.N.E.Y~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ at 5:33 am by mefara

RM1200 is worth than RM 2,000.00…… wlapun jumlah tu sgt berbeza.. tp aku rsa lebih berpuas hati dgn jumlah yg kecik tuh…. even jumlah besar tp xeh bg satisfaction pd aku pon tadek mkne gaks .. bukan ka… aku taw sape yg bca ni mesti penin ape bnda la yg aku dok karut kan nie kan… ni la.. biler da abes blajar kene la keje plak… n bkannya sume keje tu sesuai dgn kita… wpun kdg2 kita rsa gah dgn klyakan kita tp doniya pkerjaan nibkan bleh d jgka…. sumtimesit’s prefer to choose normal person with normal criteria…

February 26, 2009

~!~me..PiZZa~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ at 11:24 pm by mefara

hotonline

jom2 kiter sesakkan line diorg….

February 25, 2009

~!~Vista Activation~!~

Posted in Tutorial tagged , , at 11:29 pm by mefara

bebaru nie time aku ader bengkel.. aku pya lptop free ni bley xmo idop… cam haram jer.. dah la time tuh aku pya turn utk demo… ampeh… ampeh…ampeh… da la ader lgi 1 region…. mati akal aku d buatnye… utk hari yg pertama tuh mmg blur giler la.. xder idea nk watper… aku rsa cam nk pijak kpala c kamarul tuh… sape suh install vista yg trial n x activate hah~?~ aku hangen tol ngan ko taw dak kamarul~!~…. bygkan ler vista tuh klu x activate maner dia nk bg masuk windows… cuma ader 3 choice jer… bli key online…masuk key bru… dgn hape ntah lagi stu tuh… aku da try byak key smpai satu kg aku gegor spya diorg cari key.. dah la kat tmpt bgkel tu tader tenet…. ko byg la gilenyer….

2nd day tuh bru aku t’pk nkmsuk windows guna IE… bebal gak la aku kan.. sbb x t’pk sblumnyer…. aku tgok try bukak… ok bley masuk.. tp xder desktop la windows semate… lelah gak la… peh tu aku pon backup la per per yg aku ley backup…. seb bek… dlam kpala mmg nk format xp jer terus bile blik nti… pastu mmber aku bg cra nk activate dia dri dlam.. guna slmgr.vbs -rearm tuh… hmm x menjadi gak… aku try jer sume command yg ader lam slmgr.vbs… pastu ntah aper aku tekan xselap aku last button yg aku tekan kat Windows explorer.exe… pastu tetibe termuncul aku pya desktop.. waaaa bahagia jap aku… kira aku cam da berjaya mengactivatekan vista la kononnyer kan…. aku cri menu nk activate pon tade.. aku consider cam ok aku pya vista da activate… waa hepinyer aku…. pastu timbul la plak rsa syg nak format kan.. sbb vista ni cntikk.. heheh…. tp utk developer cam aku mmg cam xsesuai sgt kot… sbb a lil bit leceh la… tp try jugak nk guna vista nie… sbb xramai org yg pkai….

Ceritenyer pada stu hari windows activation tu bley plak muncul lagi…. aaaaaaaaaaaaaaaaaaa………. aku dah gelabah…. susah2 aku format jer la…. tp aku x format pon lagi…. aku still mencari2 cara nk activate kan dia… smpai aku jmpa BruteForceKeygen ni… dri gya nyer mcm mmg da ramai giler la yg berjya mggunkan kaedah dia… tp nak donlot dia pya file BFK tuh mmg ler sgt susah… asek corrupt jer…. then bile aku bace bebetul last skali dia kta % nk berjya dptkan key tuh cuma 1% jer… sbb bnda tu generate randomly sumer char.. bapak la la kecewa kan. skali cari2 ok dapat 1 cara utk delayed dia pya time remaining utk activate kan… so far cam ok gak la … tp xbgus utk kesihatan bnda nie sbb kita guna yg xvalid… hehe.. tp utk korg yg dalam dilemma aku tunjuk kan caranyer…

1. Mmg la korg kene install vista seap2 kan bru la korg taw ader activation kan..kan… tp makesure korg pya xder product key….

2. Dkat start tu korg tep cmd.exe pastu klik kanan plih Run As Admin…klu  ader User Account Control (UAC) tuh korg klik jer Continue….

3. dah tu korg tep kan date dkat cmd tadi…..nti akan kuar trikh semasa…. lebih kurg cenggini la…

C:\Windows\system32>date
The current date is: 26/02/2009
Enter the new date: (dd-mm-yy)

4. dah seap tuh korg masukkan date baru 31-12-2099

C:\Windows\system32>date
The current date is: 26/02/2009
Enter the new date: (dd-mm-yy) 31-12-2099

5. Lpas tu tep command ni kat cmd… cscript slmgr.vbs -rearm… then akan kuar cenggini….

C:\Windows\system32>cscript slmgr.vbs -rearm
Microsoft (R) Windows Script Host Version 5.7
Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.

The command completed successfully.
To make the change effectively, please restart the system

 6. Lpas tu set blik date kepada date semasa….

C:\Windows\system32>date
The current date is: 31/12/2099
Enter the new date: (dd-mm-yy) 26-02-2009

7. Ok dah seap tuh jgn restart lagi .. korg kene donlot StopTimer.exe / StopTimer.torrent … da dpt tu extract pastu dlm dia msti ader  2bnda “Vista test crack.exe” and “timerstop.sys”….

8. klik kanan kat Vista Test Crack tu pastu Run As Admin…

9. Klu rjin tekan la Test tuh… nti dia akan bitaw 4 timer are stopped xwat pon xper xsalah….pastu check tgok timing dia freeze x… cra nk tgok timeing dia taip slmgr.vbs -dlv  dkat cmd tdi… klu 1st time buat time dia mesti sama dgn kali ke 2 command tu kita run….klu xpham abaikan jer….

10.  Klik button Install .. nti akan kuar window “Service installed”… klu semua ok la… klu x ok dia xkuar window tu.. kot2 ader yg tercicir step td ker….proses td akan install stoptime.sys kat dlm system32 folder… cuba la check aer ker xder… check kat cni c:\Windows\System32…. cari nama tu….

11. lpas tu tutup semua windows… Restart….

12. da settle… strusnyer nk check blik btul ker timer tu btol2 stop….

Log on pastu tekan key Windows + R keys a.k.a cmd …( Run As Admin)…. tep command nie   slmgr.vbs -dlv  klu timing dia 43200minutes  maka timing dia btul la dah stop…. tp yg aku pya 21600minutes… yg pnting time tu xgerak2 pon wpun lusa korg check blik….

ok..DONE….

tp nasihat aku p jer la bli cd yg ader key.. terjamin mase depan….

~!~me..bosan~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ tagged , , , at 10:11 pm by mefara

bosannyer.. xtaw nk watper… xder mood nk wat keje… dateline giler dekat… tp xder mood nk wat…😦.. aaa tulun…tulun…. dri smlam duk terpk nk men game jer… tp xder game nk men.. sedih kan…. smlm tetibe terigt game Age of Mythology.. cam teringin plak nk men.. tp xder cd.. try gak nasib nk mendonlot… hmm xder… ader pon kene install yg basic dlu… last2 men game yg sedia ade lam lptop nie.. tp xbest… xbest…. nk men game len jugak…. cane eh… nk bca buku.. tade buku nk bca.. silap2 aku tido jgak kat opis nie…. nak buat aper nie… nak buat aper…. ckap pasal buku smlam 2 ari lpas aku da berjaya menamatkan novel tu… dalam masa 2 mlm… nk gak taw ending novel tuh kan.. da bca 2 novel yg sblumnye… ni yg last.. yg 1st tu Ombak Rindu…2nd Kasih Tiada Akhirnya… Read the rest of this entry »

February 24, 2009

~!~Peperiksaan Khas Memasuki Perkhidmatan Awam PTD M41~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ tagged , , , at 5:01 am by mefara

ok.. 21-02-09 yg lpas aku da berjaya mnjawab ujian itu dgn jayanye… ehemm..ehemmm.. jaya tu bkan mksudnye aku score… hehe.. tp aku berjaya mnjwab kesemua soalan yg di berikan tp contentnye aku men taram jer.. btul ke salah blkg kira yg pnting aku dah ader pglaman n aku berjaya menamatkan hari tersebut tnpa rsa menyesal… sbb aku taw stakat maner yg aku mmpu jwab n aku pon x usaha sgguh2 so aku berpuas hati dgn ape yg aku mmpu jwab… sape yg jmpa post  ni mmg xnak dgar aku pya rapu-rapuan.. sekadar mncri tips ape yg hndak di telaah kan…kan…kann…

Tips utama dalam menjalani ujian2 skim’A’ a.k.a skema cenggini adalah :

1. Berpakaian lah skim A

2. Bersikaplah skim A xyah gelabah.. set dlam kpala sume ni akan berakhir~!~ keputsan dia 2 jer.. dpt dgn tak tu jer.. xyah la kalut!

3. Beri perhatian 800 kali gnda pada masa yg d beri…. gagal mengurus masa maka gagal menjawab kesemua soalan… biler da rsa jwpan tu btul xyah nk pk2 lgi dah… rugi masa.. klu smpat nti bley check blik…

4. Kene taw isu2 semasa… pling2 p0n 6bulan kebelakang… bkan bulan tu dpt surat bulan tu baru nk cari paper ari2… mmg mmbntu tp klu dpt cari paper yg lpas2 lagi mmbntu…

5. Kene taw isu politik, kenegaraan, dan bersikap positif dan sentiasa rasional… soklan tuh sg korg nak ume x smstinye base on fact… kekadag soklan yg xyah pk pon sbb too general… so xyah la susah2 pk klu tade jwapan yg korg nak tuh… plih jer maner yg terdekat….

6. Ha korg kene bawak pensel serta pemadam yg berkualiti tggi… spya jwpan korg kat kertas omr tu jelas kelihatan.. alaa pling tggi pon nk pnsel 2B jer….🙂 pemadam tu cri yg bt0l2 ley pdam smpai licin tade kesan kotoran spya examiner x terkonpius dgn jwapan muktamad korg…

 

Yg ni plak tips berdasarkan jenis2 kertas soklan

Sec A

yg ni byak pasal negara,perlembagaan, struktur kerajaan yg ni kene taw cemaner hirarki kerajaan… pastu kene taw pasal sejarah2 lama… komanwel.. negara2 komanwel… sape yg akan jadi next negara utk wat komanwel ni… sukan2 komanwel, pastu pasal PBB saper dia PBB nie.. aper orgnzation yg ader  bwah PBB, aper function dia… psal rmk-9.. pasal dasar2 kerajaan… klu dpt content overall pon dah ok….

Sec B

Ni yg aku kurg minat ckit.. daya menyelesaikan masalah… yg ni nk score senang jer.. korg wat practice bebanyak soklan spm math moden zaman form5 dlu… confirm bley score… soklan senang3 jer.. tpi kene cekap.. aku ni terlebih cekap smpai jwapan yg aku kira xder lam senarai jwapan… wakakaka.. soklan yg last tuh more pda psiko korg nk taw bnda tuh pernyataan atau kebenaran… yg boleh mmbwa kpada 1 kptusan… penin gak nie.. kene bca berkali2.. dah la ayt dia belit2…

Sec C

hurm lebey kurg cam spm soklan pemahaman… dia bg artikel pastu jwab soklan berdasarkan artikel tuh… combine bm n english… ader 20 soklan jer.. 35 minit… yg bm tu tade msalah.. yg english tu ade ckit sbb time aku kene yg susah nak pham… citer cam tahap dewa2 pya citer.. yg guna standard tggi pya bhasa.. aku dah la berkurun x mmbca bnda2 omputeh ni lgi la tumpul..

SEC D n E

yg ni esei … korg pya penguasaan bm n english sgt mmbntu.. di tmbh plak dgn isu2 semasa yg korg taw lagi la mudah… cma org cam aku ni len ckit la.. 5 thun dah x tulis tgan.. so pda perenggan yg ke 2 aku da rsa jari2 aku lenguh yg amat sgt… tp keep in mind… tulisan tu biar org suka,senang n minat nk bca.. x semestinya ade bunga kat hujung tiap ayat tuh… igt dlam kpala konsep 5Wives n 1Husband(What,Where,Who,When,Why,How)… klu nk senang ckit… korg ader pendahuluan.. isi1,isi2,isi3,…..penutup…  kene 300 pth perkataan.. klu ikut logik 1helai depan blkg n sehelai lagi depan jer…. tu pon da ckup 300++…. dgn syarat korg ader lbih kurg 8-9 prggan dgn setiap prggan ader lebih kurg 6-7 baris ayat…. hehe.. bm tu thrill ckit.. soklan dia cam byak songeh ckit… yg english senang ckit.. soklan direct to the point jer… better korg rgka dlu.. xder la lost d tgh jlan.. bhya nk lost mcm tuh sbb ader msa sejam jer utk setiap esei tuh….

February 23, 2009

~!~which oNe~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ at 10:53 pm by mefara

sleep1

setiap cara tido ade mksudnyer… slah satunyer cam atas nieh… yg len2 bley tgok dalam…. Read the rest of this entry »

~!~hoRRor weeK~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ tagged , , at 8:56 pm by mefara

week yg sgt memenatkan.. 7days to struggle.. except for friday… ecxcept ker.. ~?~… 4days kat semuji… a day for SPA test, n a day for mcycle practical… penat wui… …  da 2 weeks xbley nk bermalas2an di ktil… hopefully mggu ni bley la bgun lewat ckit….… full stories … Read the rest of this entry »

February 10, 2009

~!~me…new interContent..~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ tagged at 1:30 am by mefara

haha… cam pelik jer bunyi ayat tuh  kan.. ..  ha tuh kan dah kuar contoh2 new intercontent tu…. …naper aku wat bnda tuh.. sbb.. … sajer nk meriahkan ckit blog nie.. jadi semangat la ckit aku nk update n tgok sndiri…

February 5, 2009

~!~me..haywire~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ tagged , at 8:54 pm by mefara

bz bngat smpai xsmpat nk update mylife… bz ker..~?~..oi of coz la dateline ari2 woo… bile da ade kene mengene dgn end user ni mmg leceh la… ye ke..~?~…of coz lew byak kerenah.. dah ubah ni nak ubah tu plak.. cam haram tul.. tp seb bek selected end user ni cool wpun dia pembangkang krjaan …erk ader kaitan ke ngan keje ake..~?~.. eh mestila sblom demo kna lyan citer politik dia dlu…n scra xlgsung aku da taw psal politik skrg tp dri sdut seorg pmbgkang.. alaa lpa kan je la… aku ader citer baru n sgt hepi hepi … ngehngeh…ye ke..~?~..oi btul la…

Read the rest of this entry »

January 28, 2009

~!~me..blur~!~

Posted in Uncategorized tagged , at 12:47 am by mefara

da brape lama x update.. ~?~.. agak lama juge.. sbb..~?~.. byak keje ma… lastweek ader bgkel dkat agro resort semuji.. best ke..~?~.. tmpt tu best… cantik.. tp x smpat capture pic sbb jadual to pack.. n time masuk ladang x igt nk bwak cam plak..aideh~!~.. mmg cool la mmg agro pon.. ader kebun.. ader rusa.. ader ostrich.. ade kucen…ader mmcm lgik la… tp start dri ari bgkel tu la aku saket gg yg melarat kpd aku amek EL utk 2 ari uwaaa… tp seb sgt bek coz bos aku kta consider amek EL utk sehari jer.. sbb ari yg pertama tu aku totap g keje wpun atet gg… tp aku chalo after lunch.. eh.. lunche ke..~?~.. xkot kol 11 da blik hehe…

Read the rest of this entry »

Next page