February 24, 2009

~!~Peperiksaan Khas Memasuki Perkhidmatan Awam PTD M41~!~

Posted in Uncategorized yet... ~!~ tagged , , , at 5:01 am by mefara

ok.. 21-02-09 yg lpas aku da berjaya mnjawab ujian itu dgn jayanye… ehemm..ehemmm.. jaya tu bkan mksudnye aku score… hehe.. tp aku berjaya mnjwab kesemua soalan yg di berikan tp contentnye aku men taram jer.. btul ke salah blkg kira yg pnting aku dah ader pglaman n aku berjaya menamatkan hari tersebut tnpa rsa menyesal… sbb aku taw stakat maner yg aku mmpu jwab n aku pon x usaha sgguh2 so aku berpuas hati dgn ape yg aku mmpu jwab… sape yg jmpa post  ni mmg xnak dgar aku pya rapu-rapuan.. sekadar mncri tips ape yg hndak di telaah kan…kan…kann…

Tips utama dalam menjalani ujian2 skim’A’ a.k.a skema cenggini adalah :

1. Berpakaian lah skim A

2. Bersikaplah skim A xyah gelabah.. set dlam kpala sume ni akan berakhir~!~ keputsan dia 2 jer.. dpt dgn tak tu jer.. xyah la kalut!

3. Beri perhatian 800 kali gnda pada masa yg d beri…. gagal mengurus masa maka gagal menjawab kesemua soalan… biler da rsa jwpan tu btul xyah nk pk2 lgi dah… rugi masa.. klu smpat nti bley check blik…

4. Kene taw isu2 semasa… pling2 p0n 6bulan kebelakang… bkan bulan tu dpt surat bulan tu baru nk cari paper ari2… mmg mmbntu tp klu dpt cari paper yg lpas2 lagi mmbntu…

5. Kene taw isu politik, kenegaraan, dan bersikap positif dan sentiasa rasional… soklan tuh sg korg nak ume x smstinye base on fact… kekadag soklan yg xyah pk pon sbb too general… so xyah la susah2 pk klu tade jwapan yg korg nak tuh… plih jer maner yg terdekat….

6. Ha korg kene bawak pensel serta pemadam yg berkualiti tggi… spya jwpan korg kat kertas omr tu jelas kelihatan.. alaa pling tggi pon nk pnsel 2B jer….🙂 pemadam tu cri yg bt0l2 ley pdam smpai licin tade kesan kotoran spya examiner x terkonpius dgn jwapan muktamad korg…

 

Yg ni plak tips berdasarkan jenis2 kertas soklan

Sec A

yg ni byak pasal negara,perlembagaan, struktur kerajaan yg ni kene taw cemaner hirarki kerajaan… pastu kene taw pasal sejarah2 lama… komanwel.. negara2 komanwel… sape yg akan jadi next negara utk wat komanwel ni… sukan2 komanwel, pastu pasal PBB saper dia PBB nie.. aper orgnzation yg ader  bwah PBB, aper function dia… psal rmk-9.. pasal dasar2 kerajaan… klu dpt content overall pon dah ok….

Sec B

Ni yg aku kurg minat ckit.. daya menyelesaikan masalah… yg ni nk score senang jer.. korg wat practice bebanyak soklan spm math moden zaman form5 dlu… confirm bley score… soklan senang3 jer.. tpi kene cekap.. aku ni terlebih cekap smpai jwapan yg aku kira xder lam senarai jwapan… wakakaka.. soklan yg last tuh more pda psiko korg nk taw bnda tuh pernyataan atau kebenaran… yg boleh mmbwa kpada 1 kptusan… penin gak nie.. kene bca berkali2.. dah la ayt dia belit2…

Sec C

hurm lebey kurg cam spm soklan pemahaman… dia bg artikel pastu jwab soklan berdasarkan artikel tuh… combine bm n english… ader 20 soklan jer.. 35 minit… yg bm tu tade msalah.. yg english tu ade ckit sbb time aku kene yg susah nak pham… citer cam tahap dewa2 pya citer.. yg guna standard tggi pya bhasa.. aku dah la berkurun x mmbca bnda2 omputeh ni lgi la tumpul..

SEC D n E

yg ni esei … korg pya penguasaan bm n english sgt mmbntu.. di tmbh plak dgn isu2 semasa yg korg taw lagi la mudah… cma org cam aku ni len ckit la.. 5 thun dah x tulis tgan.. so pda perenggan yg ke 2 aku da rsa jari2 aku lenguh yg amat sgt… tp keep in mind… tulisan tu biar org suka,senang n minat nk bca.. x semestinya ade bunga kat hujung tiap ayat tuh… igt dlam kpala konsep 5Wives n 1Husband(What,Where,Who,When,Why,How)… klu nk senang ckit… korg ader pendahuluan.. isi1,isi2,isi3,…..penutup…  kene 300 pth perkataan.. klu ikut logik 1helai depan blkg n sehelai lagi depan jer…. tu pon da ckup 300++…. dgn syarat korg ader lbih kurg 8-9 prggan dgn setiap prggan ader lebih kurg 6-7 baris ayat…. hehe.. bm tu thrill ckit.. soklan dia cam byak songeh ckit… yg english senang ckit.. soklan direct to the point jer… better korg rgka dlu.. xder la lost d tgh jlan.. bhya nk lost mcm tuh sbb ader msa sejam jer utk setiap esei tuh….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: